Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Batoh Ferrino Rutor 25

1. díl ze dvou recenzí na batohy odlišných litráží Rutor, od firmy Ferrino. Oba batohy byly testovány současně, ve stejných podmínkách, každý s vlastním odděleným průběhem testu.

 

       

  Obsah

Nový skialpinistický batoh Ferrino Rutor 25 je nabízen ve dvou barevných variantách – zářivě žluté a méně výrazné šedé barvě. Zatímco u šedé varianty mají i doplňky šedou barvu jen s jiným odstínem, žlutá varianta je z dáli viditelná také díky sytě červeným doplňkům. Testem zároveň procházel i batoh Ferrino Rutor 30, jehož recenzi najdete zde.

Samotný batoh v ruce ani necítíte, přeci jenom má čistou hmotnost pouhých 600 gramů. Ultralehkost nového skialpinistického batohu (pozor, jedná se o klasický skialpový batoh, ne minimalizovanou závodní verzi s rychloupínáním lyží) dobře doplňuje i prvek převzatý z běžeckých batohů. Tím jsou elastické kapsy na ramenních popruzích pro stlačitelné láhve na nápoje.

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Jan Pala

Je nadšený skialpinista a tester. Lyžoval v mnoha pohořích a zemích od Severní Ameriky přes Evropu až po Kamčatku. Je hlavním autorem knihy   Hory a   sníh a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Rutor 25

Výrobce: Ferrino
Určení:  Pánské / Dámské
Hmotnost: 630 g
Rozměry: 50 x 32 x 21 cm

Objem:

25 l
Materiál: Diamond HD
Počet komor: 2
Spodní vstup: Ano
Přední vstup: Ne
Pláštěnka: Ne
Boční vstup: Ne
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook: Ne

 

 

  • lehký skialpový batoh
  • hlavní kapsa na zip
  • přední kapsa na zip - rychlý přístup k lavinovému vybavení
  • oddělená dolní část na mačky či pásy s bočním vstupem na zip
  • dolní komoru na mačky lze propojit s hlavní komorou pomocí zipu
  • zádový systém s tepelně tvarovaným polstrováním pokryto tkaninou, která je šetrná k oblečení, odvádí vlhkost a nelepí se na ní sníh
  • ramenní popruhy jsou částečně ze síťoviny pro zvýšení prodyšnosti
  • specifické tvarování ramenních popruhů a bederního pásu rovnoměrně rozkládá hmotnost batohu do celého nosného systému
  • poutka a držáky na sbalitelné láhve (Soft Flask)
  • kapsa a materiálové poutko na bederním pásu
  • poutka na diagonální uchycení lyží
  • poutka na helmu, hole či cepín
  • hrudní popruh s píšťalkou
  • boční kompresní popruhy
  • kompatibilní s vakem na vodu
  • potisk s SOS instrukcemi

 

Konstrukce batohu Ferrino Rutor 25

Na první pohled má tělo batohu klasické provedení s dvěma hlavními komorami krytými obvodovými obousměrnými zipy v horní polovině. Na druhý pohled má Ferrino Rutor 25 řadu zajímavých vychytávek.

 

Vychytávky v každém směru

U čela batohu jsou samozřejmostí čtyři oka pro síťku na přilbu stejně jako popruhy v dolní části pro uchycení lyží a cepínu. Lyže se na batoh přidělávají pouze diagonálně, když spodní popruh je nastavitelný až do šířky paty lyže 15 cm. Horní popruh pro uchycení lyží je skryt nahoře v pravém ramenním popruhu v malé, zipem kryté kapse. Oba spodní popruhy na cepín i lyže je možné při jejich nevyužití skrýt pod, na omak dvojitou látkou na čele batohu, se dvěma malými přístupy zespodu a shora.

obr.: diagonální upevnění lyží na skialpovém batohu Ferrino Rutor 25

 

Kompresní a další popruhy

Batoh má jen po jednom kompresním popruhu na každé straně v horní čtvrtině, což znemožňuje připnutí lyží z boků ve tvaru A. To ovšem vůbec nevadí, protože u tak malého batohu by lyže při "očkovém“ připnutí klepaly uživateli akorát tak do hlavy nebo přilby. Povedené je uchycení holí nebo cepínů v horní části batohu, kde jsou symetricky dvě pružná oka s háčky, díky nimž je uchycení a odepnutí velmi rychlé.

obr.: “samostatná” kapsa pro výstup lana kruhovým otvorem

 

Rozdělená hlavní komora

U batohů o vnitřním objemu pod třicet litrů je dost neobvyklé, aby měly hlavní komoru vnitřně dělenou do dvou částí. U Rutoru 25 to tak ovšem je, a zipem je možné spojit šikmou přepážkou nebo oddělit spodní část batohu se samostatným přístupem. Tato spodní oddělená komora je určena například pro stoupací železa, ale také náhradní oblečení či lano na ledovec.

Vložené lano (nesmotané) pak můžete druhou stranou batohu díky kruhovému otvoru vytáhnout bez nutnosti sundání batohu. Přístup do ní je řešen z boku přes trojúhelníkový kryt, u něhož to na první pohled vypadá, že zipy jsou obousměrné. Není tomu tak, a oba zipy symetricky zajíždí pod malou légu v horní části. Poutka na jezdcích těchto zipů jsou nejvíce předimenzovaná z celého batohu a navíc ještě kryta průhlednými bužírkami pro snadnější manipulaci i v tlustých rukavicích.

Vnitřní dělení batohu

Vnitřní dělení batohu je, kromě výše uvedené dělené hlavní komory, klasické, tj. s přední komorou určenou pro lavinovou výbavu. V horní části jsou pod bezpečnostním potiskem s využitím píšťalky a kontaktu s vrtulníkem v anglické a italské verzi dva odlehčené suché zipy pro upevnění lavinové sondy a násady sněhové lopaty. Užší tvar komory na bezpečnostní výbavu trochu omezuje její využití i po listy lopaty, když se větší list lopaty do této komory nevleze a musí se vložit do hlavního “nákladového” prostoru.

V hlavní komoře Rutoru 25 je v zádové části po celé šířce menší síťovaná kapsa s vnitřní karabinkou na cennosti. Samozřejmostí je u většiny dnešních batohů samostatná kapsa na vodní vak, který může mít u Rutoru 25 vývod hadice na levý nebo pravý ramenní popruh podle preference uživatele.

obr.: horní úchyty batohu Ferrino Rutor 25

 

   

 

Test: batoh Ferrino Rutor 30

Druhý test batohu, který patří do stejné kategorie a byl testován současně s batohem Ferrino Rutor 25.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Zádový systém Ferrino Rutor 25

Ferrino Rutor 25 má záda vypolstrovaná, kdy jednotlivé části jsou prošité tak, že vytvářejí “kanálky” k případnému odvodu potu. Svrchní tkanina je příjemná na omak a výrobce tvrdí, že je imunní vůči sněhu. V Jeseníkách se na ní ale chvíli líbilo mokrému sněhu. Síťovina s děrovaným podkladovým polstrováním je využita v horní části ramenních popruhů přiléhajících od lopatek přes ramena až po klíční kosti.

Ramenní popruhy

Ramenní popruhy nejsou v horní části nastavitelné a jejich konstrukce je spíše vhodnější pro vyšší postavy, kdy je jejich rozšíření položeno výrazněji níže než by mohlo být. S tím souvisí také výškové nastavení hrudního popruhu, který je i v nejvyšší poloze příliš vysoko nejenom pro dámy.

Zádový systém s polstrovanými oddíly je potažen tkaninou, která je šetrná k technickému oblečení a zároveň se na ní nelepí sníh. Ramenní popruhy částečně vyrobené ze síťoviny podporují prodyšnost, specifické tvarování popruhů a bederního pásu pohodlně rozkládá hmotnost batohu do celého nosného systému. Na levém ramenním popruhu je na předimenzovaném lanku se spojem krytým bužírkou připevněna malá píšťalka.

obr.: odlehčený bederní popruh batohu Ferrino Rutor 2

 

Bederák

Bederní popruh na bocích rozměrově ideálně dimenzovaný, odvětraný a odlehčený. Vlevo je doplněn o materiálové poutko, zatímco na pravé straně má přiměřeně velkou kapsu uzavíratelnou zipem. Nastavení bederáku je oboustranné a symetrické, takže se dá snadno přizpůsobit na jakéhokoliv uživatele.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • ideální batoh na krátké výlety
  • velikostně vhodný jak pro dospělé, tak pro děti
  • všechna poutka a uchycovací systému perfektně vyřešené a funkční
  • funkční vnitřní dělený prostor na dvě komory
  • kapsy na ramenních popruzích pros stlačitelné lahve

-

  • příliš nízko položený hrudní popruh, který může vadit některým uživatelům

 

Závěrečné shrnutí

Ferrino Rutor 25 jsme opakovaně využili na řadě skialpových, běžkařských a pěších výletů na jaře 2020. V květnu jsme jej využili během prvního prodlouženého víkendu také s COVID-19 negativním testem během skialpu v oblasti Ötztálu. Batoh se ukázal jako ideální jak na krátké výlety, tak i na jednodenní, případně hvězdicové z jedné chaty. Velikostně byl ideální nejenom pro dospělé, ale také pro děti. Uchycení lyží nebo cepínu bylo snadné, jen v případě delšího cepínu docházelo ke kontaktu s lyžemi. Jediným “problémem” v závislosti na tělesné konstrukci uživatele, byly ramenní popruhy s příliš nízko položeným hrudním popruhem. Výborným nápadem, který Rutor 25 zařadil mezi běžecké batohy, jsou dvě kapsy na ramenních popruzích pro stlačitelné lahve.

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Jan Pala

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 390  (35.72 %) 2 179 

Porovnat

3 890  (35.24 %) od 2 519 

Porovnat

3 090  (17.51 %) 2 549 

Porovnat

4 399  (24.32 %) od 3 329 

Porovnat

3 699  (29.47 %) 2 609 

Porovnat

6 799  (17.8 %) 5 589 

Porovnat

6 799  (17.8 %) 5 589 

Porovnat

6 599  (23.79 %) od 5 029 

Porovnat