Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Batoh Ferrino Rutor 30

2. díl ze dvou recenzí na batohy odlišných litráží Rutor, od firmy Ferrino. Testu se zúčastnil i Rutor 25, oba prošly testem zároveň s tím, že každý tu má svou recenzi.

       

  Obsah

Nový skialpinistický batoh Ferrino Rutor 30 jsme měli možnost vyzkoušet v šedé variantě barevně vylepšené o světle šedé popruhy a úchytky zipů. Testem zároveň prošel současně i jeho menší bratříček, Rutor 25, jehož recenzi a test najdete zde.

Stejně jako Rutor 25 patři tento batoh mezi ultralehké skialpinistické batohy (pozor, jedná se o klasický skialpový batoh, ne minimalizovanou závodní verzi s rychloupínáním lyží), což zdůrazňují elastické kapsy na ramenních popruzích pro stlačitelné láhve typické pro běžecké batohy.

 

 

Recenzi zpracoval testerský tým časopisu Svět outdooru, který od roku 1997 strávil 14 000 hodin prověřováním přes 1000 výrobků na stovkách výprav do celého světa. Každé recenzi se věnuje několik lidí, včetně horských vůdců a špičkových sportovců, a její výsledek si nelze koupit. Další recenze najdete na www.SvetOutdooru.cz/vybaveni.

 

Profil testera

Jan Pala

Je nadšený skialpinista a tester. Lyžoval v mnoha pohořích a zemích od Severní Ameriky přes Evropu až po Kamčatku. Je hlavním autorem knihy   Hory a   sníh a spoluautorem knihy Horolezecká abeceda.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Rutor 30

Výrobce: Ferrino
Určení:  Pánské / Dámské
Hmotnost: 780 g
Rozměry: 60 x 33 x 24 cm

Objem:

30 l
Materiál: Diamond HD
Počet komor: 2
Spodní vstup: Ano
Přední vstup: Ne
Pláštěnka: Ne
Boční vstup: Ne
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook: Ne

 

 

  • lehký skialpový batoh
  • přední vstup do vedlejší komory - rychlý přístup k lavinovému vybavení
  • horní odnímatelné víko na sponu, které chrání vstup do hlavní komory, který je opatřen zipem
  • oddělená dolní část na mačky či pásy s bočním vstupem na zip
  • dolní komoru na mačky lze propojit s hlavní komorou pomocí zipu
  • zádový systém s tepelně tvarovaným polstrováním pokrytý tkaninou, která je šetrná k oblečení, odvádí vlhkost a nelepí se na ní sníh
  • ramenní popruhy jsou částečně ze síťoviny pro zvýšení prodyšnosti
  • specifické tvarování ramenních popruhů a bederního pásu rovnoměrně rozkládá hmotnost batohu do celého nosného systému
  • poutka a držáky na sbalitelné láhve (Soft Flask)
  • kapsa a materiálové poutko na bederním pásu
  • poutka na diagonální i boční uchycení lyží
  • poutka na helmu, hole či cepín
  • prošívaná smyčka v přední části batohu pro uchycení materiálu
  • hrudní popruh s píšťalkou
  • boční kompresní popruhy
  • kompatibilní s vakem na vodu
  • potisk s SOS instrukcemi

 

 

obr.: žlutý batoh Ferrino Rutor 25 a o pět litrů větší Rutor 30 s odnímatelnou horní kapsou

 

Konstrukce batohu Ferrino Rutor 30

Batoh má na první pohled klasické provedení s dvěma hlavními komorami a vrchlíkem připevněným v čele batohu hliníkovou rychlosponou. Vrchlík je snadno oddělitelný, takže je možné u batohu měnit celkový objem mezi 25 a 30 litry. 

 

Upevňovací systémy

Řada konstrukčních řešení je u Rutoru 30 shodná nebo podobná jako u menšího Rutoru 25. V čele batohu jsou samozřejmostí čtyři oka pro síťku na přilbu stejně jako popruhy v dolní části pro uchycení lyží a cepínu. Lyže se na batoh přidělávají buď do A z obou boků díky dvojici kompresních popruhů nebo diagonálně. U diagonálního upevnění je spodní popruh nastavitelný až do šířky paty lyže 15 cm. Horní popruh není u Rutor 30 integrální součástí ramenního popruhu jako u menšího Rutor 25.

U ramenního popruhu je ponecháno pouze volné oko k provlečení dodatečného popruhu k uchycení lyží. Oba spodní popruhy na cepín i lyže je možné při jejich nevyužití skrýt pod na omak dvojitou látkou na čele batohu s dvěma malými přístupy zespodu a shora. Povedené je uchycení holí nebo cepínů v horní části batohu, kde jsou symetricky dvě pružná oka s háčky, díky nimž je uchycení a odepnutí velmi rychlé.

 

Vnitřní prostor a jeho rozdělení

Hlavní komora Rutor 30 je vnitřně rozdělena do dvou částí, kdy je spodní část možné plně oddělit přepážkou se zipem, čímž vznikne samostatná spodní komora s bočním přístupem. Tato spodní oddělená komora je určena například pro stoupací železa, ale také pro náhradní oblečení. Přístup do ní je řešen z boku přes trojúhelníkový kryt, u něhož to na první pohled vypadá, že zipy jsou obousměrné. Není tomu tak, oba zipy symetricky zajíždí pod malou légu v horní části. Poutka na jezdcích těchto zipů jsou nejvíce předimenzovaná z celého batohu a navíc ještě kryta průhlednými bužírkami pro snadnější manipulaci i v tlustých rukavicích.

 

Vstupy do batohu

Přístup do hlavní komory batohu je z horní části přes zip obepínající batoh horizontálně ze tří stran. Přes něj je ještě osový kompresní popruh, který může zároveň sloužit pro uchycení oblečení nebo třeba lana. Vrchlík při připnutí obepíná horní část batohu v závislosti na jeho naplnění. V čele je potom přichycen hliníkovou rychlosponou. Pokud je vrchlík z batohu oddělán, je možné rychlosponu zapnout do některého ze čtyř ok osově našitého popruhu.

Vnitřní dělení batohu má kromě výše uvedené komory také velkou přední kapsu na lavinovou výbavu a v zádech "poloviční" komoru se samostatným zipem krytým vstupem na vodní vak. Přední komora je určena standardně pro lavinovou výbavu a její součástí jsou dva suché zipy pro uchycení násady lopaty a lavinové sondy. Nad těmito suchými zipy je "bezpečnostní" potisk s přivoláním záchrany v horách. Lavinová komora je určena pro užší typy listů lopat, přičemž větší listy je nutné dávat do hlavní komory.

   

 

Test: batoh Ferrino Rutor 25

Druhý test batohu, který patří do stejné kategorie a byl testován současně s batohem Ferrino Rutor 30.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Zádový systém Ferrino Rutor 30

Ferrino Rutor 30 má zádový system totožný s Rutorem 25, kdy jednotlivé vypolstrované části jsou prošité tak, že vytvářejí "kanálky" k případnému odvodu potu. Svrchní tkanina je příjemná na omak a výrobce tvrdí, že je imunní vůči sněhu. Rutor 30 má síťovinu s děrovaným podkladem použitou jen na ramenních popruzích, které nejsou nahoře nastavitelné. Jejich konstrukce je spíše vhodnější pro vyšší postavy, kdy rozšíření je položeno výrazněji níže než by mohlo být

Premiant s jedinou vadou na kráse

S tím souvisí také výškové nastavení hrudního popruhu, který je i v nejvyšší poloze příliš vysoko nejenom pro dámy. Zádový systém s polstrovanými oddíly je potažen tkaninou, která je šetrná k technickému oblečení a zároveň se na ni nelepí sníh. 

Ramenní popruhy

Ramenní popruhy částečně vyrobené ze síťoviny podporují prodyšnost, specifické tvarování popruhů a bederního pásu pohodlně rozkládá hmotnost batohu do celého nosného systému. Na levém ramenním popruhu je na předimenzovaném lanku se spojem krytým bužírkou připevněna malá píšťalka.

 

Bederní pás

Bederní popruh na bocích je rozměrově ideálně dimenzovaný, odvětraný a odlehčený. Vlevo je doplněn o materiálové poutko, zatímco na pravé straně má přiměřeně velkou kapsu uzavíratelnou zipem. Nastavení bederáku je oboustranné a symetrické, takže se dá snadno přizpůsobit na jakéhokoliv uživatele.

obr.: boční uchycení širokých lyží na batohu Ferrino Rutor 30

 

 

Hodnocení: 95 %

+

  • variabilní skialpový (i běžecký) batoh
  • velikostně vhodný jak pro velké, tak pro malé
  • promyšlené řešení upevňovacích a fixačních systémů
  • dvoukomorové propínací řešení vnitřního prostoru
  • kapsy na ramenních popruzích pro stlačitelné lahve

-

  • pro některé uživatele je hrudní popruh příliš nízko umístěný

 

Závěrečné shrnutí

Ferrino Rutor 30 jsme opakovaně využili na řadě skialpových a běžkařských výletů na jaře 2020. V květnu jsme jej využili během prvního prodlouženého víkendu také s COVID-19 negativním testem během skialpu v oblasti Ötztálu. Batoh se ukázal jako ideální jak na krátké výlety, tak i na jednodenní, případně hvězdicové z jedné chaty. Velikostně byl ideální nejenom pro dospělé, ale také pro děti. Uchycení lyží nebo cepínu bylo snadné, jen v případě delšího cepínu docházelo ke kontaktu s lyžemi.

Výborným nápadem, který Rutor 30 potenciálně zařadil mezi běžecké batohy, jsou dvě kapsy na ramenních popruzích pro stlačitelné lahve. Pro správné posazení vrchlíku bylo potřeba mít hlavní komoru batohu dostatečně naplněnou, jinak měl vrchlík tendenci sjíždět na jeden nebo druhý bok batohu i přes maximální zkrácení obou popruhů. V plné verzi s vrchlíkem je tak Rutor 30 perfektní při maximálním naplnění celého batohu.

obr.: květnové skialpování v Ötztálu s batohem Ferrino Rutor 30

 

 

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Jan Pala

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 390  (35.72 %) 2 179 

Porovnat

3 890  (35.24 %) od 2 519 

Porovnat

3 090  (12.33 %) 2 709 

Porovnat

3 699  (27.3 %) od 2 689 

Porovnat

3 899  (7.69 %) 3 599 

Porovnat

4 299  (4.42 %) 4 109 

Porovnat

3 699  (29.47 %) 2 609 

Porovnat

4 199  (26.91 %) 3 069 

Porovnat