Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Čelovka Ledlenser MH7

Víc světla než budete potřebovat. Čelovka s výkonem 600 lumenů zaujme svou univerzálností každého turistu i horala. Dočtete se v naší recenzi. 

 


Obsah

 

Ledlenser je americká značka vyrábějící kvalitní outdoorové svítilny se 7 letou zárukou. Model MH7 je jedním z výkonnějších modelů čelovek pohybujících se v cenové úrovni okolo dvou tisíc. Pokud bych měl vypíchnout tři důvody, proč tuto čelovku zvažovat, tak to jednoznačně bude:

  • úchvatný výkon 600 lumenů

  • praktické ostření paprsku světla

  • možnost odepnout svítilnu z čelenky.

Na úvod bych se rád přiznal, že jsem nikdy nebyl fanda velkých výkonných čelovek. Můj dosavadní idol byla lehoučká chudinka svítící asi jako bludička, což mi stačilo, abych se pohrabal v batohu nebo klopýtal po lesní cestě. Jakmile jsem ale zkusil MH7 už nemůžu zpátky. Ať to zní jako sebevětší klišé, připadat si jako pán světla v zajetí tmy je prostě návykovka.

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testování outdoorového vybavení se věnuji již od roku 2014. Uživatelské recenze jsem sepisoval pro česká i zahraniční média včetně známých outdoorových magazínů a spolupracoval jsem s několika výrobci na vývoji nožů, obuvi či bushcraft řady oblečení. Od práce za počítačem utíkám do přírody a hledám limity svoje i testovaného vybavení při náročných vícedenních trecích, ideálně spojených s horolezením.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Ledlenser MH7

Výrobce: Ledlenser
Hmotnost:  60 h
Doba svícení: 60 h
Světelný výkon: 600 lm

Dosvit:

200 m
Stupeň krytí před vnikem vody: IPx4-Chráněno proti stříkající vodě
Červené světlo: Ano
Režim blikání: Ano
Typ baterie čelovky: AA / akumulátor
Maximální doba svícení:  51 - 99 hod
Maximální dosvit: 101 - 200 m
Materiál svítilny: Plast
Barva: Černá / Žlutá

 

 

  • multifunkční výkonná outdoorová čelovka
  • výkon až 600 lm
  • výdrž baterie: 3,5 až 60 hodin
  • Advanced Focus System - plynulá změna ohniska čelovky pro přizpůsobení paprsku světla
  • dva energetické režimy: Energy Saving, Constant Current
  • indikátor stavu baterie
  • Transport Lock - zabraňuje neúmyslnému zapnutí světla
  • zabraňuje vnikání deště a bláta
  • červené světlo
  • Li-ion akumulátor
  • USB nabíječka s magnetickým konektorem
  • lze nabíjet i pomocí 2x AA 1.5 V baterie
  • prodloužená záruka 7 let
  • samolepka 100% originál

 

 

První dojmy

Před nákupem mě docela děsila velikost a váha MH7. Musím ale uznat, že 139 gramů včetně baterií není až takový problém, jak jsem čekal. Snadno nastavitelná čelenka s odepínatelným středovým popruhem se nosí komfortně, jen jsem postřehl, že pokud si ji při běhu pořádně nedotáhnu, po chvilce mi klinkání na čele začíná vadit. Na druhou stranu je to jeden z důvodů, proč se běžecké čelovky dělají s napájením vzadu, takže toto vlastně nemůžu MH7 vyčítat.

 

Porovnání jednotlivých modelů řady Ledlenser MH:

 

Typ

 

Výkon

 

Výdrž

 

Dosah světla

 MH2

100/15 lm 40/10 h 100/30 m

 MH3

200/20 lm 4,5/35 h 130/40 m
 MH4 400/20 lm 4/35 h 400/20 lm

 MH5

400/20 lm 4/35 h 180/40 m

 MH6

200/20 lm 5/20 h 120/40 m

 MH7

600/220/120/20 lm 3,5/ 8/ 40 h 200/180/120/40 m

 MH8

600/220/120/20 lm 3,5 / 8 / 40 h 200/ 180/ 120/ 40 m

 MH10

600/250/10 lm 10/15/120 h 150/100/20 m

 MH11 

1000/750/300/10 lm
Boost trvá jen 10 sec.
-/4/8/100 h 320/300/200/30 m

 

Praktická nastavitelnost a odolnost

Skvělou vlastností je kromě možnosti upravit náklon v rozsahu 60 stupňů i to, že tělo čelovky lze bleskově vyjmout z čelenky a používat jako ruční svítilnu. Nevím, jestli to přijde skvělé jen mně, ale pokud si světlo chcete někam přivázat, položit, nebo jen tak nosit v kapse, je to k nezaplacení. S IP54 certifikací se nemusíte bát dopřát čelovce trochu drsné lásky nebo deště.

   

 

Jak vybrat čelovku (nejen) na běh

Dny jsou ještě stále krátké a při ranním i popracovním bě­hu se tak čím dál tím častěji budete nořit do tmy. Aby se vůbec dalo pomýšlet na běhání za šera nebo dokonce potmě, je třeba vybavit se čelovou svítilnou, takzvanou čelovkou.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Srdcem čelovky je její zdroj

Další věc, ohledně které jsem hodně vybíravý, je způsob napájení. Snažím se vše vybavení omezit na AA baterie. V tomto ohledu mi Ledlenser splnil skoro všechna přání. V balení najdete 1550mAh li-ion akumulátor, který lze nahradit dvěma klasickými AA bateriemi. Tužkovky jsou ideální alternativou na dlouhé cesty divočinou, kde zásoby paliva do vařiče a energii do čelovky doplňujete na zaprášené benzínce v horském údolí.

 

Při každodenním používání, jako když v zimě vybíháte za tmy nebo venčíte psa, ušetří vám akumulátor starosti i peníze. Dobíjí se speciálním kabelem, který lze magnetickým konektorem připojit buď přímo na akumulátor nebo bez jeho vyjímání na spodek čelovky. Někoho to nadchne, pro mé praktické já je to malinko zklamání, protože to znamená další kabel v šuplíku. Trochu se nám ve zkratce USB ztratila ta univerzálnost, že? :-)

 

Showtime!

Při zapínání čelovky můžeme narazit na to, že po stisknutí čelovka jen dvakrát blikne. To není chyba, ale chytrý zámek, který doporučuju zapínat před vhozením do krosny, aby nedošlo k nechtěnému zapnutí. Pro odemknutí stačí tlačítko stisknout po dobu 5 sekund.

Tak a teď ta nejdůležitější pasáž, která u čelovek nelze popsat slovy. Zkusím to s pomocí čísel a fotek. Nejprve čísla. Na výběr máte několik různých režimů a celou čelovku lze podržením tlačítka po dobu 7s v zamknutém stavu přepínat mezi konstantním a úsporným režimem, což ovlivňuje především dobu výdrže:

 

Režim

 

Výkon

 

Výdrž

 

Úsporný režim

Slabý 20 lumenů 40 hodin 60 hodin
Střední 120 lumenů 8 hodin 10 hodin (ale 170 lm!)
Silný 220 lumenů 3,5 hodiny 7 hodin
Boost 600 lumenů - -

SOS

ano    
Červený ano    

Boost ve hře

Co je to ten Boost? To je režim, který můžete kdykoliv spustit rychlým dvojklikem. Po dobu 30 sekund dostanete maximum možného svitu bez ohledu na výdrž, a to dokonce třikrát více než u nejsilnějšího režimu.

Rozdíly v režimech

Jaký je rozdíl mezi normálním a úsporným nastavením čelovky? Je tady drobný rozdíl, který ocení spíše fajnšmekři. Ledlenser pracuje s chytrým zaostřováním kuželu pomocí lomu světla, takže svit může směřovat do okrajů zorného pole, nebo do jeho středu. U úsporných režimů jsou okraje vždy malinko temnější, normální režim má kužel jednolitý. Je to jen taková drobnost, kterou asi plně nedocení každý, ale Ledlenseru to umožňuje efektivnější hospodaření s výkonem a delší výdrž na baterie.

 

   

 

MH řada Ledlenser

Německá značka Ledlenser patří ke špičce na trhu. Pojďme se podívat na některé vybrané modely z této řady zblízka.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Reálný výkon zachycený objektivem

A dostáváme se k fotkám. Jde o záběry s naprosto stejným nastavením zrcadlovky, tak, aby pořízené snímky maximálně odpovídaly tomu, jak scénu vidělo moje oko. Porovnávám LedLenser MH7 s mou předchozí “chudinkou” Silva Ranger s poloviční váhou i cenou, ale s výkonem jen 34 lumenů.

 

Specialitou Ledlenseru je manuální zaostřování kužele. Stačí otočit kroužkem a můžete z širokého kužele udělat úzký pátrací paprsek ne nepodobný Sauronovu oku. Další praktická leč návyková záležitost, která mi pomohla spatřit v černočerné tmě sovy, srnky nebo třeba i štiky.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • slušná výdrž i díky 1550mAh li-ion akumulátoru
  • odolnost IPx4
  • velmi kvalitní provedení
  • vychytávky jako je chytrý zámek nebo funkce Boost
  • Advanced Focus System - regulace ohniska světelného toku
  • může sloužit i jako ruční svítilna
  • dosvit a hodně slušný výkon až 600 lm

-

  • dobíjení pouze se speciálním kabelem
  • méně citlivá odezva multifunkčního hlavního tlačítka


Závěrečné shrnutí

Přes původní obavy ohledně váhy a zbytečného výkonu, jsem si čelovku Ledlenser MH7 zamiloval. Zatím s ní chodím několikrát týdně běhat, otužovat se, párkrát jsem ji vzal na několikadenní túru po horách a mám ji pověšenou v zádveří, aby byla po ruce kdykoliv jdu z domu po setmění. Ačkoliv ovládání není pro nováčky úplně intuitivní, stačí prolétnout návod a za pár minut umíte používat vychytávky jako boost či zámek a víte, že při docházející baterie během zapínání červeně blikne stavová dioda a následně dojde k limitaci výkonu.

Výdrž je podle mě docela slušná, akumulátor dobíjím zhruba co dva týdny. Váha problém vlastně vůbec není a pocit, že ve tmě konečně vidím, mi za dva tisíce určitě stál. Provedení čelovky působí na první dobrou velmi kvalitně a ani po půl roce nejeví známky ochození, ačkoliv jsou všechny mechanické části z plastu - speciálně u ostření a vyklápění jsem měl z počátku zdvižené obočí. Pokud bych měl najít prostor pro zlepšení, bylo by to jednoznačně dobíjení pomocí některého z běžných USB konektorů a možná lepší odezva hlavního tlačítka, protože zejména v rukavicích občas nedomáčknu.

Pro každého turistu nebo horala, který hledá spolehlivý univerzální zdroj světla na svá dobrodružství a neváhá si připlatit za kvalitu, je MH7 jasným adeptem do užšího výběru.

   

 

Velký test čelovek

Čelovky. Stejně dobře poslouží při výstupu na osmitisícovku, při jízdě na kole i běhu, při večerním návratu z hospody i tehdy, když půjdete večer na chalupě ven pro dřevo nebo na fesťáku na toiku. Vybrat čelovku ale není žádná legrace.

 

>>> ČÍST DÁL <<<

 

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

2 850  (26.67 %) 2 090 

Porovnat