Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Pánské boty Keen Targhee Lace Boot High Polar Wp M

Dnes se dozvíte, jak byl musher Jan Svoboda spokojený s voděodolnými a zateplenými botami od značky Keen.


Obsah

Na musherské závody potřebuji lehké a teplé boty, ve kterých si nebudu připadat, jako bych táhl na nohách železné koule. Potřebuji, aby se v nich dalo relativně dobře pohybovat, běhat a přitom co nejméně podkluzovaly. Proto jsem si vybral boty Keen Targhee Lace Boot High Polar.

Charakteristika

 

Název:

 

Targhee Lace Boot High Polar Wp M

Výrobce: Keen
Určení: Pánské
Svršek: Ekologická prémiová kůže
Membrána: KEEN.DRY
Mezipodešev: EVA

 

  • vhodné do města i na hory
  • odolné vůči vodě i soli
  • vodotěsné díky membráně KEEN.DRY
  • z ekologické prémiové kůže s certifikátem LGW
  • kvalitní izolace KEEN.WARM, která vás zahřeje až do -32 °C
  • 4 mm vícesměrný vzorek
  • kovové háčky pro upevnění tkaniček

Okolnosti testování

Bohužel, letošní zima nám na sníh moc nepřála a ke všemu jsem boty na testování dostal ke konci musherské sezony, která byla narušena pandemií koronaviru. Bylo zrušeno mnoho závodů v cizině, kde bychom se na sníh určitě dostali. Boty jsem chtěl mimo jiné testovat přímo na Mistrovství Evropy ve sprintu v Itálii. Doufám, že příští sezona bude bezproblémová.

Test tedy probíhal v domácích podmínkách a to na černém sněhu. Tedy na blátě. Výhodou bylo, že jsem opravdu mohl prověřit technologii KEEN.DRY, díky nespočtu různě velkých a hlubokých brodů.

 

KEEN.DRY

  • prodyšná a extrémně nepromokavá membrána
  • odolná, mikroporézní struktura membrány nevpouští molekuly vody dovnitř boty
  • umožňuje však molekulám páry dokonale se odpařovat z boty ven

Průběh testování

Jak jsem psal na začátku této recenze, je pro mě důležité, abych se mohl v botách dobře pohybovat. To znamená vybíhat kopce a pomáhat psům tím, že budu tlačit káru nebo sáně. Takže by bylo fajn, kdyby nepodkluzovaly.

Hned při odstartování od chaty nás čekal první kopec. A už zde jsem poznal, že budu nadmíru spokojený. Boty na blátě nepodklouzly a na zimní turistické boty jsou opravdu lehké. Paráda. Při jízdě po rovině se psům občas pomáhá tzv. dloubáním. Je to v podstatě stejný princip jako byste jeli na koloběžce. Jen se neodrážíte vedle stroje, ale za ním. To bylo další kritérium, které jsem chtěl otestovat. Zda, když se vší silou opřu do bahna a dloubnu, mi bota nebude podkluzovat. Nestalo se. Nepodkluzovala. Mohl jsem se vší silou opřít do země a svým psům pomoci. Energie nevyšla na prázdno.

Mokrý test

Konečně se dostáváme k onomu slíbenému testu technologie KEEN.DRY. Projížděli jsme přibližně pět brodů. Některé brody projedu, aniž bych psům musel v řece pomoci. A v některých brodech musím slézt z káry a opravdu si stoupnout do vody a pomoci psům tlačením. Ve třech brodech bylo vody tak akorát, aby mi voda nevtekla do bot horem. Tam boty opravdu obstály na jedničku. Mohl jsem se courat brodem jak jsem chtěl a voda se do bot nedostala. Bohužel, i když boty patří k vyšším, klidně bych šel do verze "holeňovek", kdyby se vyráběly, pak by tato bota byla naprosto dokonalá nejen do vody, ale třeba i do větších sněhových závějí. Při vyšší hladině mi samozřejmě do bot nateklo a nebyla to žádná extra hloubka. Myslím, že i ve vyšší sněhové pokrývce to může dělat problémy. Toto se dá řešit, a já to tak řešit budu, obyčejnými návleky. Takže v podstatě žádný problém. Překvapivé bylo, že boty ani moc nepodkluzovaly na kamenech, které byly na dně brodů. To bylo opravdu milé překvapení.

Jeden nedostatek

Nemilé překvapení bylo, když jsme se vrátili domů a já vylil zbytky vody z bot, jak dlouho trvalo než byly uvnitř opět suché. Boty jsem měl u kamen a trvalo několik dní, než zcela vyschly.

Test mrazem

Boty jsem testoval i v mrazech, přece jen testy probíhaly v únoru a za tmy. A co se týká technologie KEEN.WARM, osvědčila se také náramně. Nohy mi opravdu nemrzly, i přesto že jsme se brodili vodou.

Video - představení technologie KEEN.DRY

Hodnocení: 

- kdyby to byly takzvané "holeňovky" hodnocení by bylo ještě vyšší

+

  • lehké
  • odolné proti vodě a soli
  • vodotěsné
  • kvalitní izolace
  • 4 mm vícesměrný vzorek

-

  • velmi dlouho vysychá vnitřek boty, pokud se tam dostane voda
  • na můj vkus by mohly být vyšší

Závěr

I když testy probíhaly většinou jen na blátě, boty Keen Targhee Lace Boot High Polar mě přesvědčily, že jsou pro mě ty pravé. Nepodkluzovaly a hlavně se v nich dá opravdu velmi dobře pohybovat. Vodotěsné jsou, o tom jsem se přesvědčil několikrát. My musheři většinou používáme vyšší boty, takzvané "holeňovky". Kdyby tyto KEENy měly holeňovou výšku, byly by to naprosto luxusní zimní boty. Doufám, že v příští sezoně dostanu šanci otestovat boty na sněhu a napsat o tom recenzi.

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archiv autora

TEST: Dámské boty Salewa MTN Trainer MID GTX

Testovna

Kam až můžete dojít v botách od značky Salewa? A bude cesta v nich i pohodlná? To vám v dnešním článku prozradí testerka Kamča Zelinková.

TEST: Karimatka Therm-a-Rest NeoAir Xtherm

Testovna

Hledáte karimatku, která bude lehká, skladná a nebude vám na ní zima ani v zimě? Pak jste tu správně. Testerka Kamča důkladně otestovala karimatku Therm-a-Rest v náročných podmínkách v Nepálu. Jak testování dopadlo?

TEST: Boty Dynafit Alpine W

Testovna

Testerka Gabča dostala na testování běžecké boty od její oblíbené značky Dynafit. Vytáhla je i na Sicílii. Jak testování dopadlo?

Vybíráme pro vás

5 199  (40.97 %) 3 069 

Porovnat

7 000  (40.16 %) od 4 189 

Porovnat

4 799  (39.59 %) 2 899 

Porovnat

5 499  (44.74 %) od 3 039 

Porovnat

Pánské zimní boty Kamik M' Brody

4 299  (39.54 %) 2 599 

Porovnat

7 990  (31.55 %) od 5 469 

Porovnat

3 990  (49.15 %) od 2 029 

Porovnat

7 690  (32.26 %) 5 209 

Porovnat