Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Pánské boty Salewa MS Wildfire GTX

Mimořádně komfortní pánské boty značky Salewa jsou jako stvořené pro via ferraty, fast treking nebo lehké pěší túry. Testoval Vítek Hruška.


Obsah

První dojem

Boty mě na první pohled zaujaly pro tento model tak charakteristickým vzhledem připomínajícím kůži baziliška s jeho výraznými barvami, ostrými rysy a hrubými šupinami. Výrobce si na nich dal opravdu záležet, není proto divu, že technické zpracování a jejich funkčnost ani v nejmenším nepokulhávají za skvělým vzhledem, právě naopak, ještě ho podtrhují.

Charakteristika

 

Název:

 

MS Wildfire GTX

Výrobce: Salewa
Určení: Pánské
Hmotnost: 800 g/pár
Svršek: síťovina, Exa Shell Over Injected 3D Cage
Podešev: POMOCA Speed Mtn
Membrána: Gore-Tex® Extended Comfort

 

  • svršek ze síťoviny s vynikající prodyšností
  • gumová obsázka chránící obuv před poškozením
  • podšívka Gore-tex® Extended Comfort
  • technická přístupová bota
  • velmi lehká
  • absorpce otřesů
  • výborně sedí na noze
  • lezecké šněrování
  • 3F vyztužení - podpora a stabilita
  • antibakteriální vložka Ortholite®
  • moderní design
  • drop 11 mm (30/19)

Podrážka

Podrážka bot Salewa MS Wildfire GTX je v případě mnou testovaného modelu od italského renomovaného výrobce podešví Vibram. U modelů na sezónu 2019/2020 však byla tato podešev nahrazena zcela novou z unikátního směsového materiálu od dnes už legendárního výrobce tuleních pásů POMOCA.

Nemám porovnání, proto zhodnotím pouze podešev modelu, který jsem měl k dispozici. Došlap je příjemný, překvapivě měkký a podešev navíc ani po necelém roce aktivního užívání nejeví větší známky ochození. Očekával bych však od ní o něco lepší stabilitu na mokrém hladkém povrchu. Nejspíš to je jeden z důvodů, proč Salewa přešla na nový typ podešví. Můžeme si jen přát, aby jí tento krok vyšel.

Kopyto

Kopyto je, vezmeme-li v potaz nohy českého zákazníka, trošku užší. Nejde však o nic hrozného a o to jistější v botě máte krok.

Pro nás, kteří máme nohy v oblasti klenby užší, výrobce navíc připravil speciální vložky, které vnitřní prostor zužují. Vložky jsou dodávané společně s botami a za tento nápad patří výrobci velký PALEC NAHORU.

Patentovaný 3F systém, který Salewa u svých modelů používá naprosto precizně drží kotník na svém místě a překvapivě dobře ho fixuje, čímž snižuje riziko podvrtnutí.

Lidé s vyšším nártem nicméně budou mít s použitým kopytem trochu problém a určité problémy čekají i ty, kteří mají užší a kostnatější paty.

Patní část je sice velmi příjemná (ostatně jako celá bota), ale na můj vkus trochu mělká. To člověka s užší a kostnatou patou v důsledku donutí při výběru velikosti sáhnout po té menší. Při běžném užívání nepoznáte rozdíl, ale při chůzi v terénu a především pak při sestupech zjistíte, že vám palce naráží na špičku a vzniká tak nejen velmi nepříjemný pocit, ale také reálné riziko vzniku otlaků, puchýřů atd.

Neberte varování na lehkou váhu, zároveň se však nemusíte předem tohoto modelu zříkat, protože každý z nás má unikátní chodidla a to co vadí mně, nemusí nutně dělat problém vám.

Použité materiály

Celá bota je vyrobena z mechanicky velmi odolných materiálů. Unikátní technologické řešení s názvem EXA SHELL perfektně chrání celý obvod boty a tím i chodidlo. takže ani po používání v náročných suťoviscích nedošlo k poranění a boty ani nejeví známky většího opotřebení nebo poškození.

Membrána

Tento model navíc disponuje goretexovou membránou, která zajišťuje maximální nepromokavost, což jsem měl možnost nesčetněkrát vyzkoušet. Vzhledem k nízkému provedení bot však nepočítejte s broděním potoků a horských říček. Jde spíše o účinnou ochranu před deštěm a mokrou trávou.

Jako mírnou nevýhodu je třeba brát fakt, že boty s membránou prostě nebudou tak dobře dýchat jako model bez ní. Navíc kombinace použitých mechanicky odolných materiálů a tmavých barevných odstínů situaci nezlepšuje a tak se hlavně za teplých slunečných dní budou vaše nohy dřív nebo později pařit.

Šněrování

Šněrování mi naprosto vyhovuje. Tkaničky jsou totiž trochu delší než bývá u podobných modelů obvyklé. Díky tomu je však můžete uvázat na dvojitý uzel a tím zabránit jejich rozvazování. V případě pouze jednoduché "mašle" se mi několikrát stalo, že se mi boty po zachycení za větev rozvázaly, ale s tím je prostě třeba počítat.

Video - Představení bot Salewa Wildfire GORE-TEX®

Hodnocení: 85%

+

  • unikátní vzhled
  • velmi dobré zpracování
  • odolnost materiálů
  • skutečná nepromokavost
  • vložka s možností redukovat šíři boty

-

  • mělčí pata
  • užší kopyto
  • ne úplně 100% stabilita na mokrém hladkém povrchu

Závěr

Celkově jsem s botami Salewa MS Wildfire GTX nadmíru spokojen. Poskytly mi to, co jsem od nich očekával a ještě mnohem víc. I když své limity jistě mají a proto přemýšlejte nejen nad výběrem správné velikosti, ale také nad volbou varianty, protože k mání je jak mnou testovaný nízký model s goretexem, tak nízký model bez membrány a nechybí ani vysoké varianty, které nohu ještě více fixují, zpevní, zlepší stabilitu a ochrání kotníky.

Zdroje: archiv autora, unsplash.com

Podívejte se i na další testy produktů:

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Pánské turistické boty Merrell Alverstone 2

2 899  (17.94 %) 2 379 

Porovnat

4 290  (35.22 %) od 2 779 

Porovnat

3 990  (10.05 %) 3 589 

Porovnat

(7.92 %) 2 209 

Porovnat

4 099  (43.67 %) od 2 309 

Porovnat

5 299  (18.12 %) 4 339 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Moab 3 Gtx

4 199  (20.96 %) 3 319 

Porovnat