Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Pánské boty La Sportiva TX5 GTX

Dnes vám přinášíme recenzi stabilní, pohodlné a voděodolné trekové obuvi od vyhlášené italské značky La Sportiva.


Obsah

Hned na úvod musím napsat, že nejsem žádný vášnivý turista, a proto se ode mne testu z náročného vysokohorského treku, pro který jsou tyto boty jako stvořené, nedočkáte. Následující recenze popisuje mé zkušenosti s botami během "běžného" života, o které se s vámi rád podělím. Věřím, že i přesto nebudete zklamaní.

 

Charakteristika

 

Název:

 

TX5 GTX

Výrobce: La Sportiva
Určení: Pánské
Hmotnost (pár): 1,05 kg
Svršek: GORE-TEX
Podešev: Vibram MegaGrip
Mezipodešev: EVA

 

  • voděodolné a prodyšné díky membráně Gore-Tex
  • pohodlná díky měkkým svrškům z kůže Nubuck
  • ochranná guma podél boty a na špičce
  • 3D Flex System - několika hodinové nošení v naprostém pohodlí
  • podešev Vibram MegaGrip
  • systém nárazové brzdy
  • drží skvěle na všech typech terénu

 

Výběr bot

Hledal jsem boty, které budou mít GTX membránu, budou kotníkové a využiji je během celého roku. Možná se divíte, že volba padla zrovna na boty La Sportiva TX5 GTX, které jsou špičkou mezi turistickými botami, čemuž odpovídá i jejich vyšší cena a já rozhodně žádným velkým turistou nejsem. Je to jednoduché - jsem vášnivý snowboardista a mým hlavním plánem pro uplynulou zimu byl freeride. To znamená prkno na záda, sněžnice, kvalitní obutí, šlapání kopců a pak zasloužený luxusní sjezd. Bohužel minimální sněhová pokrývka mi tento plán zhatila, a tak na extrémní test bot nedošlo.

Pokud vám kotníkové boty nevyhovují, tak zoufat nemusíte. Testovaný model se vyrábí i v nízké variantě, a to pod označením La Sportiva TX5 Low GTX.

 

První dojem

Pořádné turistické boty jsem nikdy na noze neměl, takže mě ze začátku zaskočilo, že se do nich nemůžu dostat. La Sportiva TX5 GTX mají totiž přišitý jazyk, a tím pádem je otvor pro vsunutí nohy menší, než na jaký jsem zvyklý u klasické obuvi. Po několika obutích jsem ale získal potřebný grif a nyní už s nazouváním problém nemám. Navíc ke snadnému obuvání přispívá i praktické poutko umístěné na patě.

 

Na blátě

Jak jsem psal výše, testování probíhalo během běžného užívání za každého počasí. Bydlím v domě se zahradou, která je stále v procesu úprav, a když zaprší nebo odtává sníh, tak se z ní stává jedna velká blátivá louže. Ale práce se neptá a těžké bedny s nářadím, které potřebuji ke své práci, musím transportovat z garáže do auta nebo naopak za každého počasí a boty mi jsou velkým pomocníkem. Podrážka skvěle drží i na mokrém a kluzkém povrchu a já se nemusím bát, že i s těžkou bednou skončím v blátě. Navíc jsou během toho moje nohy v suchu díky membráně GTX.

 

Na sněhu

Boty se mi skvěle osvědčily i v zimě. I když nejsou zateplené, tak mi v nich chladno nebývá. A to většinou nemám ani žádné extra ponožky. Můžu vám také v klidu říct, že vynikající přilnavost podrážky oceníte i na rodinné procházce. Zvláště, když jste zapřažení do saní, na kterých se vaše děti dožadují vyvezení do prudkého a zledovatělého kopce. Boty jsou naprosto spolehlivé a neprokluzovaly, ani když jsem víc zabral

 

V autě

Ještě bych rád dodal, že jsem byl příjemně překvapen, jak se mi v botách dobře řídí auto. I přes to, že jsou robustní a pevné, je cit v nohou dobrý a při řízení nijak neomezují

 

Údržba

Boty žádnou extra péči nevyžadují. Při znečištění je stačí otřít vlhkým hadříkem a jednou za čas je ošetřím odpovídající impregnací. Navíc je obuv po celém obvodu i na špičce opatřena ochrannou gumou, která brání nadměrnému opotřebení, takže věřím, že mi budou sloužit opravdu dlouho.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • špičková treková obuv
  • nepromokavá membrána GTX
  • gumová špička i obvod boty chránící proti nadměrnému oděru
  • vysoce přilnavá podrážka
  • pohodlné i při delším nošení

-

  • ze začátku se hůře obouvají, chce to grif
  • vyšší cena

 

Závěr

I přes to, že jsem boty La Sportiva TX5 GTX nevyužil tak, jak jsem měl původně v plánu, jsem s nimi velice spokojen. Nemám nic, co bych jim při běžném nošení mohl vytknout. Věřím, že další zima bude na sníh příznivější a já je otestuji i v extrémnějších podmínkách na sněžnicích.

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Miroslav Moravec

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

5 699  (19.48 %) 4 589 

Porovnat

5 999  (15 %) 5 099 

Porovnat

5 699  (19.48 %) 4 589 

Porovnat

5 999  (15 %) 5 099 

Porovnat

4 690  (35.2 %) od 3 039 

Porovnat

2 399  (10 %) 2 159 

Porovnat

Pánské turistické boty Merrell Moab 3 Mid Gtx

4 399  (30.69 %) od 3 049 

Porovnat

4 690  (24.97 %) 3 519 

Porovnat