Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Pár triků, jak porazit chlad

Kdo by chtěl klepat kosu?  Naučte se poručit zimě.


Obsah

Je jedno, jestli čekáte na tramvaj, zapínáte vázání na snowboardu před nádherným polem prašanu nebo zatloukáte poslední kolík před nocí pod zasněženým vrcholem, v teple chcete být kdykoliv.

 

 

Pracujte na sobě | zdarma

Je to divné takhle říct, ale boj se zimou musíte svést hlavně ve své hlavě. Chce to trochu píle a odříkání, ale nic to nestojí a příjemně se to podepíše i do dalších sfér vašeho života. Začněte tím, čemu se v lázeňském žargonu říká „skotské střiky“. Při každém sprchování se párkrát nadechněte, zavřete oči, přestaňte vzdorovat a ohulte kohoutek do pozice LEDOVÁ. Vydržte, co to dá – třeba minutku, a pak se odměňte teplou. Znova nádech, zavřít oči a bez přemýšlení otáčím na doraz k LEDOVÁ a užívám si druhou rundu. Pro dnešek stačilo.

V koupelně je to jen nácvik. I tak uvidíte, že vás to probere, možná budete odolnější vůči nachlazení a budete se cítit... no prostě lépe. Třeba si nebudete muset brát šest svetrů pod zimní bundu, když je venku ještě nad nulou a třeba nebudete na termostatu muset hodinu naklikávat komfortních 26 °C, ale spokojíte se s 20 °C.

A pokud ve vás vzplane láska k chladu, zkuste se otužovat v rybníku nebo řece. Je to vážně pecka. Pokud chlad nesnášíte, můžete jít cestou saunování, ale nešulte to a v chladírně svoje tělo maximálně vystresujte.

A věřte mi, vždycky je to nejhorší v začátcích, časem si otužování začnete užívat.

   

 

Jak podpořit imunitní systém

Imunita je vlastně "štít", který chrání naše zdraví. Rady, jak ho neoslabovat, ale naopak posílit, vám přinášíme v následujícím článku.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Krátké rozdýchání nebo svalové zatínání | zdarma

Varianta A) - dáte si 30 hlubokých nádechů až pod klíční kosti a plynulých výdechů. Začne se vám motat hlava a vaše tělo bude spalovat přebytek kyslíku. Bude vám teplo, ale tady to nekončí. S posledním nádechem jen malinko upusťte a držte bez dýchání do maxima. Třeba minutku, minutku a půl. Nebojte, tělo má kyslíku dost a tímhle aktivujete užitečné nevědomé procesy. Uvidíte, že to je pořádně silné espresso. Až budete lapat po dechu, dejte si jen jeden hluboký nádech a po něm vydržte dalších 20-30 sekund nedýchat. Pak malá pauza a můžete ještě 2x opakovat.

To je takové stručné intro do Wim Hofovi metody (to je ten chlapík, co vydržel bez úhony 18 hodin po krk v ledu a medituje ve spoďárách na ledové kře) a bude se vám hodit třeba i při otužování.

Pokud nechcete mezi lidmi funět jako mašina, mám tu variantu B. Rozkročte nohy tak na šířku ramen a začněte do země zatínat prsty na nohou. Zatněte i lýtka, kolena, stehna, zadek, zmáčkněte břišáky, záda, křídla, přitáhněte krk, skousněte, zpevněte ruce a nehty si zaryjte do dlaní. V téhle maximální tenzi celého těla vydržte 3-5 sekund a co nejrychleji povolte. Dejte si deset opáček a ucítíte, jak se zahříváte.

 

Komu tělo nehřeje samo, pomůže si jídlem | $

V zimních měsících na trecích a výletech všeho druhu oceníte teplý nápoj, ideálně v cestovní termosce. Dále nedáme dopustit na polévku. Stačí svařit pár brambor, cibuli, česnek a máte fajn jídlo. Moc místa to nezabere a parády uděláte habaděj. Znalci vědí, že v zimě je super doplňovat energii z tuků, takže s sebou berou trochu špeku nebo ořechů. A z přírodní medicíny se již dávno ví, že tělo zahřívá především pikantní koření - pepř, chilli, kurkuma, zázvor.

 

Zkřehlé prsty občas potrápí každého

Zkřehlé prsty jsou běžným jevem - ve městě to tolik nevadí, ale když nezvládáte nacvaknout tropiko na tyčku stanu před sněhovou bouří, koledujete si o malér. Jednou ze základních pomůcek jsou rukavice. To ví sice každý, ale pokud chcete rukám dopřát extra pohodlí, koukejte po palčácích. V dnešní době je velmi populární kombinace palčáků s odklápěcí chlopní, takže můžete v pohodě napsat mámě na messengeru a nepřipadat si jako kosmonaut opravující tepelný štít na ISS. Dále se v textu dočtete o chemických polštářcích, které pomohou i rukám, nebo koukněte po elektricky vyhřívaných modelech.

To jen pro případ, že byste se chtěli rozmazlovat. A minimalistům stačí silně zakroužit pažemi v ramenou, odstředivou silou dostat co nejvíce krve do konečků prstů, až vás v nich zabrní a udržovat proudění pravidelným mačkáním.

   

 

Jak udržet ruce v teple

Zkřehlé prsty jsou běžným jevem - ve městě to tolik nevadí, ale když nezvládáte nacvaknout tropiko na tyčku stanu před sněhovou bouří, koledujete si o malér. Jednou ze základních pomůcek pro boj se zkřehlými prsty jsou rukavice.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Nohy hlavně pěkně v teple

V zimě je nejtěžší udržet v teple nohy. Když prochladnou prsty na nohách, je oříšek je dostat zpátky do varu. Vyznavači vysokohorské turistiky určitě znají, jak dopadá zanedbání voskově vyhlížejících prstíčků (ve zkratce to jde: modrá-černá-pápá).

 

Pojďme si říct pár rad týkajících se nohou. Začneme těmi nejlevnějšími.

a) Igeliťáky v pohotovosti | $ - nikdy byste nevěřili, jak vám takový obyčejný mikrotenový sáček dokáže zlepšit zimní výšlap. Ať už máte jakékoliv boty, navlečte si suchou ponožku, zabalte chodidlo do igeliťáku a zakryjte druhou ponožkou. Taková přenosná sauna sice povede k tomu, že se vám noha trochu zapaří, ale v zimě to nebývá takový problém a mnohonásobně víc oceníte relativní sucho a teplo. Za pár halířů je tenhle trik jak z příručky Ládi Hrušky.

 

b) Pořádné fusekle | $$ - v zimě oceníte ponožky jako nikdy. V létě chcete pohodlné ponožky, abyste předcházeli puchýřům, v zimě chcete hlavně chodidlo držet v teple. Nádherně v tomto ohledu funguje silné merino, ještě lépe potom membránové ponožky.

 

c) Impregnujte, nebo mrzněte | $$ - Nejlépe v nízkých teplotách a nízké vzdušné vlhkosti fungují membrány, takže do zimy je na boty doporučujeme ideálně v kombinaci s kůží. Kůže ale potřebuje extra péči a hodí se do ní teplem vmasírovat trochu Sno-Sealu, legendárního vosku k impregnaci.

 

d) Kupte si pořádné boty | $$$ - pokud v předchozím bodě nemáte co impregnovat, musíme přitvrdit - tahle investice bude kolem 5 000 Kč. Do sněhu jsou super pohorky s vysokou obsázkou, která bude chránit svršek před oděrem. Pokud jdete zmrzlou vrstvou sněhu, krystalky především kůži obrušují a po chvíli z ní dostanou impregnaci a bota začne pomalu provlhávat. Takže chtějte vysokou obsázku (gumový lem kolem špičky) a tvrdost B-C, ať se vám dobře nakopávají "schody" do zamrzlého svahu a nemusíte se bát obout je do maček.

   

 

Test: Nepromokavé ponožky SealSkinz WF Warm Weather Mid

Test ponožek od SealSkinz pro ty s vás, kteří běžecké boty po celý rok nechcete sundat z nohou a hledáte řešení, jak být v suchu a teple.

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Spíme s rampouchem u nosu

Bohužel jsem vždycky trochu vyměkl a v opravdové zimě jsem byl přinucen spát jen párkrát, takže jsem se tady poradil se svým kamarádem Tadeášem. Jeho zkušenosti jsou částečně nabyté během armádních výcviků a také během jeho cest - vždyť na jeho triky jsem se ptal, když přes Vánoce stanoval nedaleko od Vesuvu. Mrkněte na jeho fešný bivak.

 

Základem je závětří a dobrý spacák, který vás bude správně izolovat. V poslední době je jasnou volbou kvalitní péřová náplň od prověřených výrobců. Co když tohle ale nestačí?

a) Olizují nás plameny | zdarma - pokud moc nefouká a je v okolí co spálit, rozdělejte oheň. Nebude snadné oheň udržet celou noc, ale stačí nahřát kameny, které si strčíte do ponožek a hurá do spacáku

 

b) Pomocník ze starých časů | $ - už naše babičky používaly ohřívací láhev. Pokud máte vařič, zahřejte vodu, přelijte do lahve, zabalte do náhradní mikiny a hurá do spacáku. K bodu a) i b) Tadeáš doporučuje umístění v oblasti třísel, aby se v tepnách ohřála krev, která směřuje do nohou. Případně zkuste podpaží.

 

c) S chladnou hlavou | $ - Skrz hlavu nám utíká až 20 % tepla, takže ve spacáku doporučuji utáhnout si gumičku kolem kapuce spacího pytle, aby vám neunikalo teplo kolem ramen ani kolem hlavy. Můžete přidat i čepici nebo existuje péřová kukla pro extrémní expedice. Pokud je vzduch tak mrazivý, že se nedá dýchat, spím v šátku přes pusu a nos. Rozhodně pak nedoporučuji snažit se dýchat dovnitř spacího pytle - vydechovaná vlhkost sníží izolační schopnost peří a zima na uši nebude vaším největším problémem.

 

d) Nestačí? Přidáme trochu chemie | $$ - hitem posledních sezón jsou hřejivé polštářky - rozbalíte, vzduch reaguje s látkou v polštářku a začíná se uvolňovat teplo. Polštářky přiložíte na prochlazená místa a užíváte si až osm hodin pozvolného sálání. Hodí se i do bot nebo rukavic. A nedávno představil takový chemický ohřívač i Zippo, který je doplňovací a nemusíte ho po použití vyhodit. Stačí dolít trochu benzínu. A ne, plamenem to nehoří, nic se vám rozhodně nevznítí, jen budete muset trochu větrat.

 

e) Zase ty nožičky? | $$$ - doba pokročila a k prodeji jsou i speciální izolační botičky pro zimomřivé jedince. Stačí obout a teplo bude celou noc. Tam ale funkce těchto bot nekončí, oceníte je častěji, než čekáte.

   

 

Jak udržet nohy v teple

Když prochladnou prsty na nohách, je oříšek je dostat zpátky do varu. Vyznavači vysokohorské turistiky určitě znají, jak dopadá zanedbání voskově vyhlížejících prstů (ve zkratce to jde: modrá-černá-pápá).

>>> ČÍST DÁL <<<

 

Praktické tipy na závěr

V zimě můžete udělat spoustu chyb, které vás budou hodně mrzet a některé z nich už přivedly na pokraj života a smrti nejednoho turistu:

  • Už jsme si řekli, ať nosíte pokrývku hlavy a nevydechujete do spacáku.
  • Dále si pamatujte, že alkohol snižuje tělesnou teplotu - pokud už není šance na záchranu, pomůže vám lépe snášet nadcházející konec, jinak se mu ale vyhněte.
  • Sluneční brýle nenechávejte doma, v zasněženém terénu jsou nezbytné - vždyť sněžná slepota je termín pro stav, kdy pro bolest nemůžete i několik dní otevřít oči kvůli sežehnuté rohovce odraženým UV zářením od sněhu.
  • Boty sušte podle pravidla 3 stop - nepokládejte je tedy blíže než 3 stopy od zdroje sálavého tepla (kamna, topení), místo toho je nacpěte papírem, který budete pravidelně měnit. Pokud nechcete, aby kůže popraskala a lepidlo se roztavilo.
  • Nepodceňujte krém a jelení lůj s UV faktorem - horské slunce opaluje rychleji, než si myslíte.
  • Bavlnu nechte v zimě doma - bavlna lépe zadržuje vlhkost a budete skrze ni ztrácet více tepla, naopak doporučujeme polypropylen.

Zima může být pěkná mrcha, ale na druhou stranu nabízí překrásné výhledy a třeba ono tajemné ticho v zasněženém lese jindy prostě nezažijete. Takže se nebojte, vzchopte se a vyražte za dobrodružstvím. Však uvidíte, že po celém dni drkotání zubů bude i obyčejný chléb s čajem chutnat jako božská mana.

 

Užitečné odkazy

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora, fotodokumentace od Tadeáše, pixabay.comunsplash.com

Jak si vybrat to správné místo na kempování v Čechách

Poradna

Chcete s přáteli, rodinou nebo jen sólo vyrazit někam pod stan. Ale kam zamířit – do kempu nebo mimo kemp? A jaké vybavení budete potřebovat? Poradíme vám v tomto článku.

Jak se zbavit zápachu z bot

Poradna

Zápach bot. Prima téma. Moc nevoní, mluvit se vám o něm nechce, příjemné pocity nevyvolává. Někdo se s ním trápí denně, někoho zápach z bot překvapí jen výjimečně. Zabojujte s ním společně s námi!

Jak vybrat boty na turistiku

Poradna

Aneb jak vybrat boty na trek. Ideálně zvolená turistická obuv = základ úspěchu a dobrého pocitu z výpravy. Abyste nešlápli vedle jako mnozí experti v městských teniskách nebo dokonce žabkách, přečtěte si, jak správné boty vybrat.

Vybíráme pro vás

Dětská lyžařská přilba Scott Apic Jr Plus

2 390  (49.83 %) 1 199 

Porovnat

3 590  (33.45 %) od 2 389 

Porovnat

711  (20.47 %) 565 

Porovnat

1 999  (20.01 %) 1 599 

Porovnat

Dětská lyžařská přilba Scott Camble 2

1 370  (48.98 %) 699 

Porovnat

2 649  (33.22 %) od 1 769 

Porovnat

Dětská lyžařská přilba Uvex Heyya

1 759  (38.66 %) od 1 079 

Porovnat