Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Batoh Deuter Speed Lite 26

Máme tu další test batohu od prověřené a oblíbené značky Deuter, tentokrát je to batoh silně orientovaný na váhu a jednoduchost.

batoh Deuter

       

  Obsah

Deuter Speed Lite 26 je ultralehkým batohem orientovaným na tzv. hiking či trekking, tedy delší a náročnější výlety především po horách, kdy s sebou nesete základní výbavu a potřebujete k ní snadný přístup. A batoh by přitom ideálně neměl moc vážit, protože v tomto případě se počítá s tím, že nejdete přenocovat někde na mez, ale užít si pořádný výšlap a pak ulehnout třeba na chatě u sjezdovky. Není zde kladen důraz na robustní konstrukci, naopak, Deuteru šlo o to, abyste batoh na zádech cítili co nejméně. Povedlo se? Pojďme se podívat na test.

Testování probíhalo v souladu s dobou - mimo civilizaci, na krásných stezkách Kokořínska. Tady bych řekl, že i v době vrcholné turistické sezony (mimo koronavirové časy, kdy se to lidmi může opravdu hemžit) tu najdete úseky, kdy stačí lehce odbočit a jste tam, kde nikdo mnoho let nebyl. Mezi skalami najdete staré stromy, někdy už jen jako padlé mohykány do tlejícího listí. Má to atmosféru starých časů, není lehké se navíc do některých částí dostat.

A sem se dokonale hodí i batoh, který nikoho nezatěžuje svou zbytečnou vahou, protože na něm tak maximálně necháte viset věci na lezení. Já nesl jen to nejnutnější, testoval jsem uprostřed uplakaného října, takže jsem vyplnil batožinu spíše teplejšími věcmi na převlečení, než technikou pro zdolávání skal.

batoh Deuter 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Speed Lite 26

Výrobce: Deuter
Určení: Pánské / Dámské
Hmotnost: 830 g
Rozměry: 63 x 27 x 22 cm
Objem: 26 l
Materiál: Polyester: 10% / Nylon: 90%
Spodní vstup: Ne
Přední vstup: Ne
Počet komor: 1
Pláštěnka: Ne
Boční vstup: Ne
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook Ne

 

  • Lite Air zádový systém
  • Derlin U napínaný rám
  • efektivní odvětrávání zad
  • vstup přes víko
  • vnitřní kapsa na cennosti
  • tři elastické kapsy
  • propojitelné kompresní popruhy
  • poutko na malý reflektor
  • lehká konstrukce
  • kapsa na mokrý oděv
  • možnost 3l hydrovaku
  • poutka na držák helmy, hole či cepín
  • výškově nastavitelný hrudní popruh
  • nastavitelný bederní pás s kapsami
  • SOS štítek

 

Testování 1. část: úložný a závěsný systém

Speed Lite 26 mě dokázal přesvědčit už při plnění svou naprostou jednoduchostí.

A jaká je hlavní přednost batohu Speed Lite 26? Rozhodně jeho váha - jen něco přes krásných 800 gramů. Pokud hledáte batoh do 30 litrů, moc srovnání nenajdete. Všechno už se šplhá nad 1 Kg, případně najdete batohy spíše na běhání, než na turistiku. Dostat to pod kilo a ještě tomu dát slušně pevnou konstrukci, co to celé drží pohromadě (a záda se nekřiví), to už chce zajímavý koncept.

Vnitřní komora je uzavíratelná víkem, nemá uvnitř dělení, stačí jednoduchá kapsa na dokumenty. Však to není batoh do města, ale na výšlapy do přírody. Klasické víko se dvěma vstupy nesmí chybět - vespod kapsička na cennosti, shora třeba na mokrou čepici. 26 litrů pojme docela slušný počet nezbytností. Lze unést komplet věci na převlečení pro dva dospělé, nebo pro jednoho + svačina na celý den. Pokud chcete a máte, dáte dovnitř hydrovak na 3 litry tekutiny. Průvlak ven je umístěn klasicky nahoře nad zádovým systémem.

Když se podívám na batoh zvenčí, půjdu nejdříve po úložných prostorech ve formě kapes. Ty jsou tři. Napravo a nalevo jsou umístěny kapsy na pití, uprostřed větší pružná kapsa na mačky, dokumenty, nebo cokoli jiného vás jen napadne. Pozor - lahve na pití se do kapes vejdou pouze jsou-li užší, viděl bych to tak na max. 8 cm průměr.

Velmi povedený je systém různých poutek a popruhů. Možností připevnění dalších věcí je hodně. Naprosto skvělá jsou poutka ve dvou řadách, po obou stranách středové venkovní kapsy. Zavěsíte na ně cokoli, co se dá (i pomocí menší karabinky). Do prodloužených konců lze zapíchnout špici cepínu nebo trekové hole. Tyhle nenápadné a vynalézavé řady poutek jsem naposledy ocenil u Thule a jsem rád, že Deuter není pozadu.

Ramenní popruhy mají i očko na zavěšení brýlí. Poslední kapsy najdete na bederáku, který logicky nebude robustní, ale tak akorát lehký a minimalistický. O to více je překvapením, že i tak má každá strana bederáku svůj úložný prostor (na klíče, případně menší mobil, většina větších současných smartphonů se tam ale nevejde).

 

deuter detail

 

Testování 2. část: zádový systém, fixace

Batoh se výborně nosí, dobře sedí na zádech. Konstrukce batohu se systémem Delrin® je důmyslná a funguje. Jedná se vlastně o jediný ohnutý segment, který drží celá záda batohu a tvoří jeho rám. Ten je na vhodných místech přichycený, nic moc navíc neváží a svoji úlohu plní.

Záda jsou síťovaná ve své prostřední části, pružná, po stranách decentně polstrovaná. Nejsou postavena na žádné napnuté síťovině, která by vyžadovala těžší rám batohu.

Záda větrají, nečekejte ale, pokud se hodně potíte (jako já), že budete "v suchu". O to se má starat vhodně zvolené oblečení, sebelepší zádový odvětrávací systém batohu to nezvládne.

Deuter měl vždy hodně dobře promyšlený zádový systém, u Speed Lite 26 mi dokonale vyhovoval. Ramenní popruhy jsou nastavitelné, klasicky je lze nahoře přitáhnout nebo povolit pomocí stahováků. Nastavit lze i bederák, ale pouze míru sepnutí v pase. Je totiž k batohu přišitý napevno. Jakýkoli kloubový systém, který Deuter používá u větších modelů, by tady ani neměl smysl. Posuvný systém popruhu přes prsa (hodí se ho sepnout hlavně při výstupu do prudších částí treku) je opět řešen klasicky na lištách, každý si ho upraví podle svého.

deuter

 

Zamyšlení nad váhou a porovnání s konkurencí ve stejné třídě

Batoh klade důraz na váhu. Všechny ty doplňkové věci, zbytečně složitý vnitřek nebo další příslušenství u něj prostě nenajdete. Pokud chcete být s batohem na cca 800 g, pak nemáte ani ochrannou pláštěnku, prostor počítá pouze s jednou komorou a neřeší se ani další vstup se zipem.

Speed Lite 26 je určen pro specifické uživatele, kteří touží po batohu bez komplikací - prakticky pouze sbalit a vyrazit. Srovnám-li s konkurencí, mohl bych se zde dostat na nižší váhu už jenom u batohu Axon Element 28 l, který je na neuvěřitelných 270 gramech. Jsme tam ale na méně odolné tkanině a naprostém základu komfortu, kdy zmíněný batoh Axon slouží opravdu jen jako vak na věci (díky extrémní snaze o minimální váhu prakticky bez zádového systému a dalších věcí). Druhým kandidátem na srovnání v podobné kategorii by mohl být i Ortovox Trace 25, ten je ale typově i použitím přece jen trochu jinde. Jediným batohem, který je nakonec stejného určení a podobných parametrů je potom dámský batoh Lowe Alpine Aeon ND 25. Oběma bych dal velmi vysoké známky jak co se týká kvality, tak praktičnosti.

 

Video - představení batohu Deuter - Speed Lite 26 l

 

Hodnocení: 90 %

+

  • skvělá gramáž samostatného batohu, jen 830 g
  • principiálně jednoduché dělení prostoru na jednu komoru s jedním vstupem
  • funkční víko se dvěma vstupy, které chrání vstup do hlavního prostoru
  • množství venkovních kapes, dvě na lahev a jedna na mačky / dokumenty
  • dvě řady multifunkčních poutek pro fixaci cepínu nebo trekových holí
  • úložné prostory po obou stranách bederáku
  • odvětraný a pružný zádový systém Delrin®, který nijak zásadně neovlivňuje váhu batohu
  • příprava na hydrovak
  • SOS štítek

-

  • kapsy po stranách na lahve s pitím mohly být o trochu větší
  • pro někoho by mohla být nevýhoda absence pláštěnky na batoh

 

Závěrečné shrnutí

Batoh Speed Lite 26 mohu s klidným svědomím jen doporučit. Prošel testováním jako větrem ošlehaný profesionál, který splní bez otálení všechno, co vám na očích uvidí. Deuter se tak opět v mých očích blýskl výborným batohem, který sice má jen specifickou klientelu, ale pokud víte co chcete a co hledáte, budete nadšeni.

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé testy:

 

Autor: Radek Martínek

Zdroje: archiv autor

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 390  (35.72 %) 2 179 

Porovnat

3 090  (15.89 %) 2 599 

Porovnat

5 899  (22.21 %) od 4 589 

Porovnat

3 699  (27.3 %) od 2 689 

Porovnat

4 299  (4.42 %) 4 109 

Porovnat

3 899  (7.69 %) 3 599 

Porovnat

6 090  (0.02 %) 6 089 

Porovnat

4 999  (16.8 %) od 4 159 

Porovnat