Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Pánské boty Salomon Speedcross 4 GTX

Další recenzi do oblíbené Testovny připravil Jan Svoboda, který testoval běžecké boty do terénu od značky Salomon.


Obsah

Po zimě tradičně přichází jaro, a to pro mushery a jejich psy znamená konec tréninkové a závodní sezony. Tedy alespoň psí tréninky končí. Mně začíná pořádná šichta, abych se do začátku nové sezóny (září / říjen) dostal opět do kondice. Proto jsem si vybral boty Salomon Speedcross 4 GTX, které dle mého patří k nejlépe hodnoceným botám na trhu a dají se využít jak na běh, tak i na treky.

Charakteristika

 

Název:

 

Speedcross 4 GTX

Výrobce: Salomon
Určení: Pánské
Hmotnost (pár): 640 g
Svršek: syntetika/textil
Podešev: Contagrip® TA
Membrána: Gore-Tex® Flex Construction
Mezipodešev: vstřikovaná EVA pěna

 

  • určené pro trail running
  • nepromokavá membrána Gore-Tex®
  • skvělá prodyšnost - brání zapařování nohou při dlouhém běhu
  • podrážka Premium Wet Traction Contagrip® - výborná přilnavost
  • maximální tlumení nárazů
  • vložka OrthoLite® - pohodlná, odvádějící vlhkost
  • SensiFit™ - vynikající stabilita nohy
  • rychlošněrování Quicklace™ 
  • zesílená špička a pata
  • reflexní prvky
  • kapsa na uschování tkaniček
  • drop: 10 mm (30/20 mm)

Použité technologie

Boty Salomon Speedcross 4 GTX jsou opatřeny celou řadou technologií, které z nich dělají ideální obuv pro trail running. GTX v jejich názvu poukazuje na to, že povrch bot je opatřen nepromokavou membránou Gore-Tex. Dále tu máme OrthoLite, což je anatomicky tvarovaná, antibakteriální vnitřní stélka, která zajištuje  suché a zdravé prostředí pro naše nohy a hlavně také lepší odpružení. Bota má tzv. Quicklace – rychlošněrování, šňůrka je kevlarová, velmi pevná. Bota se dá utáhnout jedním pohybem. Pro úschovu šňůrky jsou boty opatřeny Lace Pocket kapsou na tkaničky. Anti-debris síťovina zase zabraňuje kamínkům a nečistotám, aby se dostaly dovnitř boty. Technologie LT Light Weight Muscle zajištuje výborné tlumení a je umístěna v patní části. Mud and Snow Non Marking Contragrip podrážka zaručuje dobrou trakci a přilnavost i na mokrém povrchu. Celá spodní část obuvi je chráněna technologií Mud Guard. Samozřejmostí jsou reflexní prvky.

První test

Samotný test probíhal v několika prostředích a za různých klimatických podmínek. Hned první zkouška byla dosti náročná. Bydlím v lese v domku, ke kterému vede jen lesní cesta a ještě ke všemu je ve velmi prudkém kopci, který je 100 m dlouhý. Protože svojí dodávkou k domu nevyjedu, většinu věcí nosím domů na zádech. Ten den jsem potřeboval dostat domů 3 pytle písku po 20 kg. Počasí mi nepřálo. Průtrž mračen a z cesty k domu byl dost dravý a blátivý potok. Hodil jsem na záda 20kilový pytel a vyrazil se brodit k chatě. Musím říci, že jsem byl opravdu mile překvapen, ani jednou mi noha neproklouzla. Voda se mi sice do boty dostala, ale horem, díky celkem silnému proudu, který stékal z kopce. 

Zátěžový test se psy

Pak přišel pro boty křest ohněm - "vycházka" s mými psy. Proč křest ohněm? Je to v podstatě indiánský běh. Moji psi jsou tažní psi - plemeno sibiřský husky. Jsou velmi dobře trénováni na tah. Jsou několikanásobní mistři ČR ve sprintu. Proto test ohněm. Dva psy si uváži ke speciálnímu sedáku, který mám kolem pasu, speciálním odpruženým rozdvojeným vodítkem. A vyrážíme. Od chaty začínáme do kopce, protože kdybychom šli z kopce, má kolena a nejen má, by to nevydržela. Kopec (lesní kamenitá cesta) vylétneme jak nic. Boty jsou lehké a podrážka krásně pruží. I když stoupnu na kámen, noha nepodklouzne a téměř ho přes podrážku necítím. Rovinka po polní cestě je naprosto bez problému, je sice blátivá po dešti, ale bota krásně sedí v terénu, neprokluzuje ani se nesmeká do stran.

Přichází zásadní test. Kopec, který musíme sejít, je dlouhý +/- 1 km. Terén je kamenitý a blátivý. Jak jsem psal, je po dešti. Psi se rozhodli, že nejspíše uloví muflona, který nám v dálce právě zkřížil cestu. Pořádně se usadím do sedáku a v lehkém podřepu brzdím psy. Vše musím utáhnout stehny. Nejdříve se bojím, že mi podklouzne bota a já si celý kopec sjedu po zadku. Po pár metrech zjišťuji, že boty opravdu drží a já se soustředím už jen na rovnováhu. Bota mi za celou cestu z kopce proklouzla 2krát, když jsem šlápl na mokrý klacek a kořen. Po kamení ani v blátě nebyl žádný problém. Pod kopcem na nás čekal mělký brod. I když bylo po dešti, v brodě bylo opravdu mělko. Voda se do boty nedostala. Po celou cestu jsem měl nohu v botě v suchu, i přes mokrý a blátivý terén, kterým jsme procházeli.

Video - představení Salomon Speedcross 4

Hodnocení: 85 %

- kdyby mi boty na nohy sedly hned od začátku, asi bych dál vyšší hodnocení, ale prvních pár procházek moc pohodlných nebylo, po prošlápnutí super

+

  • lehké
  • nepromokavé
  • drží v prudkém kopci na blátě
  • krásně pruží
  • noha je zpevněná
  • celoroční využití

-

  • potřebují prošlápnout
  • volnější patní část

Další varianty

Kromě testovaných Salomon Speedcross 4 GTX, najdete v nabídce 4camping.cz také inovovaný model Salomon Speedcross 5 GTX nebo varianty bez Gore-Tex membrány, které svou horší voděodolnost vynahrazují větší vzdušností. Většina modelů je dostupná i v dámské variantě.

  • modely s GTX membránou:
  • modely bez GTX membrány:

Závěr

Boty Salomon Speedcross 4 GTX jsou velmi pohodlné a celkem lehké boty. Ze začátku mi dělalo problém, zvyknout si na hluboký vzorek. Také mi chvilku trvalo, než si jedna noha přivykla na botu. Byly to asi 2-3 hodinové vycházky. Když se mi podařilo boty si pořádně prošlápnout, šlo už vše dle mého očekávání. Do bot opravdu neteče, jsou měkké a pružné. Došlápnutí na kámen jsem téměř nepociťoval. Šel bych do nich znovu.

Užitečné odkazy

Další zajímavé články:

Autor: Jan Svoboda

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

3 390  (45.16 %) od 1 859 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Wander Gore-Tex

2 890  (36.37 %) od 1 839 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Ultra 50 Gtx

4 600  (44.8 %) od 2 539 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Alpine

4 000  (44.28 %) od 2 229 

Porovnat

Pánské běžecké boty Dynafit Feline Sl Gtx

4 400  (30.48 %) od 3 059 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Supercross 4

3 390  (43.39 %) od 1 919 

Porovnat

2 499  (44.82 %) od 1 379 

Porovnat

Pánské běžecké boty Salomon Spectur M

3 390  (47.23 %) od 1 789 

Porovnat