Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Ultralehký batoh Osprey Exos 58

Plnohodnotná krosna bez jediného gramu navíc, která váží stejně jako 1-denní batoh.

 


Obsah

Sama o sobě je značka Osprey zárukou kvality. O to zvědavější jsem byl, když jsem si na výstavě stanů 2018 zkoušel batohy z řady Exos. Třetinová váha při zachování komfortu a litráže velkých krosen byla neodolatelná, takže jsem po éře 4 kilových Deuterů a vojenských krosen přesedlal na ultralight. O své zkušenosti s největším Exosem se s vámi po 2 letech nošení podělím.

 

 

Profil testera

Matyáš Vejskal

Testování outdoorového vybavení se věnuji již od roku 2014. Uživatelské recenze jsem sepisoval pro česká i zahraniční média včetně známých outdoorových magazínů a spolupracoval jsem s několika výrobci na vývoji nožů, obuvi či bushcraft řady oblečení. Od práce za počítačem utíkám do přírody a hledám limity svoje i testovaného vybavení při náročných vícedenních trecích, ideálně spojených s horolezením.

 

 

Charakteristika

 

Název:

 

Exos 58 II

Výrobce: Osprey
Určení:  Pánské
Hmotnost: 1, 23 kg

Objem:

58 l
Rozměry: 41 × 80 × 37 cm
Materiál: 100D High Tenacity Nylon
Počet komor: 1
Spodní vstup:  Ne
Přední vstup: Ne
Boční vstup: Ne
Pláštěnka: Ne
Příprava na hydrovak: Ano
Kapsa na notebook Ne

 

 

  • propracovaný zádový systém AirSpeed™ s výbornou ventilací
  • inovovaná síťka na zádech je měkčí, prodyšnější a odolnější – zajistí vám ještě větší komfort a suchá záda i v horkých letních dnech
  • inovovaný bederní pás ExoForm™ s lehkou síťovinou pro vyšší stabilitu a rozložení zátěže
  • horní kryt FlapJacket™ pro použití bez víka
  • snadnější nastavení hrudního pásu
  • odolnější materiál v místech největšího opotřebení (dno, přední kapsa, boční kapsy)
  • 7 mm postranní kompresní popruhy
  • Stow-on-the-Go™ – uchycení trekových holí za chůze
  • kompatibilní s hydrovaky
  • odnímatelné popruhy na karimatku
  • vylepšená konstrukce s vyšší nosností
  • poutka na cepín
  • hrudní popruh s píšťalkou
  • odolnější síťovina na kapsách
  • strečová velká přední kapsa
  • strečové boční kapsy s technologií InsideOut™ nyní ještě přístupnější

 

 

Jak vypadá ultralehký batoh?

Exos 58 je od počátku zamýšlen jako minimalistický batoh, jehož hlavní doménou je nízká hmotnost. Žádné zbytečné kapsy, popruhy, naddimenzovaný bederní pás nebo ramenní popruhy. Vše jen tak propracované, aby to ve většině případů stačilo. Díky tomuto přístupu ale 58 litrová varianta váží nádherných 1,23 kg, což je třetina proti Deuterům a polovina proti jiným krosnám od Osprey. K dostání jsou i litráže 48 a 38.

 

Porovnání batohů z řady Exos:

 

Název

 

Hmotnost

 

Rozměry

Exos 38

 

1, 16 kg

 

40 × 79 × 30 cm

Exos 48

 

1, 19 kg

 

40 × 79 × 33 cm

Exos 58 II

 

1, 23 kg

 

41 × 80 × 37 cm

 

 

Použitý materiál a zádový systém

Ořezávání nutné ke snížení hmotnosti se dotklo jak materiálů, tak konstrukce zádového systému. Na Exosu najdete odolný 100D nylon, který je na exponovaných místech vyztužený.

Inovativní zádový systém s označením AirSpeed slibuje maximální ventilaci při zachování minimální hmotnosti a slušné nosnosti. Jen pozor, batoh se vyrábí se 3 pevně danými velikostmi zádového systému, takže vybírejte podle své postavy. Se 188 cm jsem zvolil velikost L a sedí skvěle.

Představení zádového systému Airspeed:

 

 

Ačkoliv doslovný překlad latinského slova “exos” je “bezkostný”, krosna nějaké ty kosti má. Přesněji jde o dva kompozitové pruty, které najdete mezi síťkou zádového systému a stěnou batohu. Tyto pruty nejsou tak pevné jako duralové nosné konstrukce u velkých krosen, při určitém zatížení se začínají prohýbat a pružit. K tomu se ještě vrátím.

 

Bederní pás

Bederní pás je vcelku minimalistický a nijak zvlášť polstrovaný. Pokud ale krosnu nepřetěžujete, na žádný diskomfort nenarazíte. S rostoucí váhou nákladu se potom objevují nedostatky, především v oblasti nepolstrované části popruhů kolem hlavní spony.

 

Ramenní popruhy

Ramenní popruhy jsou netradiční - polstrování je z lehké perforované 3D síťoviny. Není ho moc a je jen tak dlouhé, aby přiléhalo přes ramena. Látka má tendenci se kroutit do ruličky, takže si musíte při nasazování dávat pozor a čas od času ji rozprostřít, aby vás shrnutá textilie nikde netlačila a hrudní pás se nepřekrucoval.

 

Rozdělení batohu

Úložný prostor je jednokomorový a prostorný. Do batohu se úplně pohodlně vejdu se stanem, spacákem, karimatkou, vařením, náhradním oblečením a jídlem na týdenní trek. Ano, karimatku obvykle připínám zvenku, stačil mi popruh a improvizace s jeho upevněním.

Obdobně jednoduché je i víko - do hlavní kapsy většinou dávám foťák, peněženku a věci, které chci mít po ruce. Do vnitřní síťky potom pláštěnku a na praktickou karabinku připínám klíče od domu nebo od auta. Víko je odepínací a krosna má náhradní chlopeň, kterou ji zaklopíte. Při cestování například autobusem tak můžete krosnu bez obav hodit do úložného prostoru a víko s cennostmi si vzít s sebou na klín.

Zvenku na batohu najdete 3 prostorné kapsy z pružné síťoviny. Dvě boční na lahve, které jsou dostupné i bez sundání batohu, a prostřední například na oblečení, které během dne odkládáte.

 

 

Test: Batoh Deuter Speed Lite 26

Máme tu další test batohu od prověřené a oblíbené značky Deuter, tentokrát je to batoh silně orientovaný na váhu a jednoduchost.

 

>>> TOHLE MĚ ZAJÍMÁ <<<

 

Ještě několik vychytávek

V této síťovině je zapracován i systém tenoučkých 7mm kompresních popruhů, které vychází ze středu pod víkem, jdou cik cak skrz boky a potkávají se zase na středu, tentokrát u dna. Chytrým plastovým prvkem jsou rozděleny na dvě prakticky nezávislé sekce, takže vršek si můžete nechat volnější a stáhnout jen spodek.

 

Kromě toho na krosně žádné vychytávky nehledejte, snad jen poutko na turistické hole a vnitřní plochou uvnitř batohu kapsu s poutkem na hydrovak a prostupem na hadičku. A potom vlastně ještě píšťalku ve sponě hrudního popruhu nebo poutka na cepín.

 

Tohle není krosna pro každého

Krosnu dva roky používám jako svůj hlavní batoh pro většinu aktivit. Za naprosto bezkonkurenční výhodu považuji to, že u Exosu nepřemýšlím tolik o tom, jestli zrovna na dnešní výlet potřebuji takto velký batoh. Prostě ho vezmu, protože stejně neváží skoro nic - ať už je to výstup na Gerlach po úzkých hřebíncích nebo odpolední lezení na nějaké zapadlé skalce.

 

Odvětraný zádový systém je v létě naprosto bezkonkurenční a obrovská změna oproti pěnovým polštářkům na Deuterech a dalších krosnách. Jasně, tričko propotíte, ale rozhodně si nepřipadáte jako vepřové ve vlastní šťávě. Na zimní treky není síťka z podstaty věci úplně nejvhodnější, ale přežil jsem to - zas taková zima na záda mi nebyla.

 

 

Test: Batoh Osprey Hikelite 26

Dnes se podíváme na to, jak obstál univerzální batoh na jednodenní výlety značky Osprey v testu 4camping.cz.

 

>>> TOHLE MĚ ZAJÍMÁ <<<

 

Považuji se za náročného uživatele a Exos všechny moje představy splňuje na 90 procent. Těch zbývajících 10 procent je potom cena, kterou je potřeba za nízkou hmotnost zaplatit. Kvalitou je batoh prvotřídní, i po dvou letech intenzivního používání se nic nepáře, není prodřené nebo jinak opotřebené. A i kdyby, pořád je tu doživotní záruka. Klobouček, pánové z Osprey!

 

Je mi jasné, že teď chcete znát, co je ta cena, kterou budete muset zaplatit. Tak rovnou k věci. Jednokomorový systém má tu nevýhodu, že si na zádech nesete vlastně jen designový leč vcelku obyčejný pytel. Jakmile se někde zastavíte a potřebujete se dostat ke stanu nebo vaření na úplném spodku, musíte z krosny všechno vyložit. Naučil jsem si v Alpách i jinde hledat praktické stolečky.

 

Přešel jsem na systém organizace věcí pomocí voděodolných vaků Sea to Summit, kdy v jednom mám oblečení, v dalším vaření, elektroniku, jídlo… Zjednodušilo mi to pravidelné vykládání a zpětné balení. Zároveň je jednodušší vše zapakovat zpět tak, aby krosna měla nějaký tvar a nenesl jsem na zádech jen neforemnou hroudu.

 

Další věc souvisí s komfortem nošení. Do 10 kg nepoznáte rozdíl a máte pocit, že se vznášíte. Jakmile se ale přiblížíte k hranici 15 kg, hmotnost batohu prohne nosné pruty a váha se vám citelně pověsí na ramena. Na bederní pás se přenáší jen část hmotnosti, a to už pocítíte. V tento moment se projevují i limity minimalistického polstrování, kdy vás bederák začne tlačit až řezat do břicha a i ramenní popruhy znatelně ztěžknou.

 

Nalezené nedostatky

Asi jediný nedostatek, který bych výrobci rád předhodil, je otravná vlastnost Exosu. Jakmile batoh trochu naložíte a umístíte dvě 1,5l lahve do bočních sítěk, začnou v pravidelném rytmu povrzávat nosné pruty. Nevím proč, nevím kde, ale po pár hodinách chůze za monotónního povrzávání ztrácím zdravý rozum :) Bohužel nejsem výjimkou, protože internet je plný totožných zkušeností od uživatelů z celého světa.

 

Hodnocení: 90 %

+

  • nízká hmotnost
  • do 15 kg nákladu maximální komfort
  • odvětraný zádový systém AirSpeed
  • odepínací víko
  • kvalita provedení od Osprey

-

  • nad 15 kg diskomfort, povrzávání nosných prutů

 

Závěrečné shrnutí

Nízká hmotnost. Tak bych shrnul své dojmy z dvou let s Osprey Exosem 58, ty dobré i ty špatné. Všechny drobné nedostatky jdou stranou ve chvíli, kdy si uvědomíte, že s Exosem nesete ve srovnání s kolegy minimálně o 2 kg méně. Samozřejmě se dá jít ještě níž, jen já už nejsem ochotný zaplatit další daň za pár gramů. Pokud jste UL extrémista, určitě ještě mrkněte na kosmicky lehoučký Osprey Levity.

 

Batoh Osprey Exos je zajímavým kompromisem mezi plnohodnotnou krosnou a ultralight batůžkem. Pokud přijmete určité limity tohoto hybridního přístupu a naučíte se s nimi pracovat, budete nadšeni - prvotřídní kvalita typická pro Osprey, promyšlené detaily. A s rozumnou váhou nákladu komfort k nerozeznání od běžných batohů.

 

 

Užitečné odkazy

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Matyáš Vejskal

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Turistický batoh Kilpi Roller

4 299  (50.01 %) 2 149 

Porovnat

3 920  (18.39 %) 3 199 

Porovnat

3 660  (18.06 %) od 2 999 

Porovnat

5 799  (50.53 %) 2 869 

Porovnat

Turistický batoh Kilpi Ecrins

4 999  (49.81 %) 2 509 

Porovnat

4 490  (10.04 %) 4 039 

Porovnat

4 490  (10.04 %) 4 039 

Porovnat

5 390  (10.04 %) 4 849 

Porovnat