Přeskočit na kategorie produktů Přeskočit na košík Přeskočit na navigaci

Nemám zájem o slevy a akce, chci lištu skrýt

Test: Pánské boty Mammut Mercury Tour II High GTX M

Jaké vlastně jsou pánské trekové boty od značky Mammut a jak dopadly při testování? Vše se dozvíte v následující recenzi.


Obsah

Pánské boty Mammut Mercury Tour II High GTX M jsou klasickými celokoženými pohorkami, které jsou určené pro vysokohorskou turistiku. Tato bota, kterou vyrábí švýcarská značka Mammut má hned několik vymožeností. Zajímavostí je, že se název Mammut jako jméno značky objevil až v roce 1984, poté co ho proslavilo stejnojmenné lano právě od tohoto výrobce.

 

Charakteristika

 

Název:

 

Mercury Tour II High GTX M

Výrobce: Mammut
Určení: Pánské
Hmotnost (pár): 1,2 kg
Svršek: nubuková kůže terracare®
Podešev: Vibram® 4 Trek Technology
Membrána: GORE-TEX® Performance Comfort

 

  • technicky vyspělé pánské boty na vícedenní trek i v náročném terénu
  • svršek z ekologicky šetrné nubukové kůže terracare®
  • nepromoková membrána Gore-Tex®
  • výborná přilnavost a opora při došlapu s podešví Vibram® 4 Trek
  • elastický jazyk netlačí a eliminuje puchýře a otlaky
  • 3D Memo Foam - kopíruje tvar nohy
  • gumová ochrana špičky a paty proti oděru a okopání
  • dvouzónové šněrování pro individuální stažení
  • flex index: A7

 

Popis

Celokožené pohorky Mammut Mercury Tour II High GTX M jsou ideální volbou pro horskou turistiku v každém ročním období. V obchodech je najdete v klasické hnědé barvě. Lze je však také pořídit i v "exotičtější" černé. Boty disponují poměrně výrazným vzorkem na podrážce Vibram, díky čemuž je bota přilnavá i na sněhu či ledu. Svršek boty je tvořen kůží nubuk Terracare, která je vyráběna v Německu. Na patě a špičce je bota zpevněná a také pogumovaná, aby nedocházelo k jejímu odření.

Pro lepší pohodlí chodidla je jazyk k botě přišitý. Obuv má dvouzónové šněrování, díky kterému je nárt s kotníkem lépe fixován. Navíc si každý může nastavit vázání bot dle libosti. Uvnitř boty se nachází polstrování z pěny 3D Memo Foam. Vnitřek boty se tak přizpůsobí přesně na míru každému chodidlu.

 

Kam lze s botami vyrazit?

Díky poměrně malé váze jsou pohorky ideální volbou na lehčí treky v tuzemských horách, sousedních Tatrách či Alpách. Díky goretexové membráně nedojde k promočení obuvi, a tak se na boty lze spolehnout i při nepřízni počasí nebo pokud je třeba přebrodit potok po cestě. Pozor si musíme dát akorát na nižší kotníkový komín, aby nám v potoce do bot nenateklo z vrchu. 3D Memo Foam pěna je měkká a pohodlná, takže vás boty nezačnou dřít ani po celodenní túře. Za jednu z mála nevýhod tak lze považovat pouze užší tkaničky, které by se po delším používání mohly začít trhat.

 

Testování

Boty byly testovány v zimních zasněžených Jeseníkách a také Beskydech. Vzhledem k panujícímu chladnému počasí bylo třeba zvolit teplejší ponožky z Merino vlny, aby chodidla během túry neprochladla. Boty jsou totiž pouze lehce zateplené a tenčí ponožka by nestačila. V ušlapaných zasněžených stezkách se projevila výborná přilnavost podrážky, díky které nebylo na přimrzlých trasách potřeba vytahovat nesmeky. Při procházení hlubším sněhem se do boty pro změnu nedostala žádná vlhkost. Celkově na mě boty udělaly velice dobrý první dojem, což se vzhledem k mému atypickému tvaru chodidla nestává příliš často. Tuto skutečnost přisuzuji především paměťové pěně uvnitř boty.

 

Hodnocení: 95 %

+

  • Paměťová pěna
  • Nízká váha
  • Goretexová membrána
  • Vibram 4 Trek
  • Výrazný vzorek na podrážce
  • Jazyk přišitý k botě
  • Design

-

  • Nižší kotníkový komín
  • Tenčí tkaničky

 

Závěr

Ačkoliv design neurčuje kvalitu pohorek, tak právě díky němu mě pánské boty Mammut Mercury Tour II High GTX M zaujaly na první pohled. Navíc byl tento prvek podpořen i samotnou kvalitou bot. Doporučil bych je tedy každému, kdo hledá za rozumné peníze kvalitnější pohorky. Boty jsou stavěny do všech ročních období i jakéhokoliv počasí. Současně je to obuv, na kterou se lze spolehnout i v náročnějším terénu a díky nižší váze (1 200 g/pár) a paměťové pěně velice příjemně nosí i při dlouhodobém nošení!

 

Užitečné odkazy:

 

Další zajímavé články:

 

Autor: Marek Krejča

Zdroje: archiv autora

TEST: Čelovka Ledlenser HF8R Core

Testovna

Marcel Fronko cestoval do daleké Patagonie a na testování dostal čelovku od značky Ledlenser. Jak obstála při testování v divoké přírodě?

TEST: Sluneční brýle Uvex Sport Style 231 2.0

Testovna

Tester David Svoboda otestoval při svých dlouhých výletech na kole brýle od značky Uvex. Stojí za to do nich investovat?

TEST: Boty Merrell Moab 3 GTX

Testovna

Dnes v naší testovně prověříme turistické boty značky Merrell.

Vybíráme pro vás

Pánské turistické boty Merrell Moab 3 Mid Gtx

4 399  (30.69 %) od 3 049 

Porovnat

4 690  (35.2 %) od 3 039 

Porovnat

4 690  (24.97 %) 3 519 

Porovnat

2 399  (10 %) 2 159 

Porovnat

4 190  (42.74 %) od 2 399 

Porovnat

4 190  (42.98 %) 2 389 

Porovnat

2 339  (28.22 %) 1 679 

Porovnat

2 029  (44.36 %) 1 129 

Porovnat